Groningen in beeld

Groningen: Big City, you’re so pretty!

“Young and hip, Groningen is a winning alternative to Amersterdam”, aldus CNN. De stad Groningen hoort bij de beste 17 plekken in Europa om een bezoekje te brengen. Dat stelt CNN eind 2018 in haar reisgids. Je hebt er kanalen en de klassieke Nederlandse gebouwen, maar dan zonder hordes toeristen. De fiets is “king” in de stad, want de tweewieler is het meest gebruikte transportmiddel in de stad.

Drenthe in beeld

Nooit een hunebed gezien? Ga fietsend op zoek naar deze prehistorische monumenten. Je fiets langs glooiend es, door bos en over heide bij Noordlaren. Dit esdorp is meer dan 885 jaar oud. Het heeft het typisch karakter van een Drents dorp, met de brink als centrum. Aan de brink ligt de kerk, het haventje, het voormalig veerhuis en tal van oude boerderijen. Nog even verder fietsen en het Zuidlaardermeer komt in zicht. Met een zelfbedieningspontje oversteken (1 april tot 1 oktober) is één van onze favoriete onderdelen van het rondje Zuidlaardermeer.

Zien

CNN spoort haar lezers aan de Martinitoren te beklimmen of te ontspannen in het Noorderplantsoen. Hier wordt elk jaar in augustus Noorderzon georganiseerd. Een groot zomerfestival feest met heel veel optredens.

Kom kijken bij een van de vele optredens tijdens het Peter de Grote festival, het grootse kamermuziekfestival van Noord Nederland of laat je verrassen door nieuwe bandjes tijdens Eurosonic.

Groningen bruist werkelijk van allerlei georganiseerde evenementen.

 

Doen

Landgoed De Braak is onderdeel van de landgoederengordel Eelde Paterswolde. Een aaneensluitend gebied met havezaten, landgoederen, landhuizen en villa’s. Elk met een eigen geschiedenis en eigen stukjes natuur. Op De Braak tref je slingerpaden aan, vijverpartijen met hoogtes, parkbos, weilanden, een dwaaltuin, doolhof en een beukenberceau. Hier is het prettig wandelen. Maar of je daar aan toekomt is een vraag.

Want zeilen op het Paterswoldsemeer is ook fantastisch, voor de relaxte vaarder is een sloepje te huur. Of fiets een rondje meer, maak halverwege in Groningen een tussenstop in Groninger, pak een terrasje en bekijk een van de vele hofjes.

Combineer overnachtingen in het boshuis met een bezoek aan het Groninger museum, het Drents museum in Assen en museum de Buitenplaats in Eelde. Laat je inspireren.

Proeven

Binnen een straal van 3 km van het boshuis op landgoed De Braak vind je verschillende restaurants, met alles op de kaart, behalve bruine bonen. Of je nu van Italiaans houdt (Da Gianni, 450 m), Chinees-Indisch (Lotus, 1,5 km) of van de Scandinavische keuken (Elanderhus, 3 km), er is altijd wel een restaurant van je gading in de buurt te vinden. Wie doet je wat als je aan het Paterswoldsemeer (1,5 km), op het strand of op het terras van een restaurant, met zicht op de ondergaande zon, een wijntje neemt.

Shoppen

Shop till you drop in Groningen. De Zwanestraat die overgaat in de Kromme Elleboog is in 2016 uitverkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Eerder kreeg de Folkingerstraat deze titel. Waaruit blijkt dat Groningen veel te bieden heeft. Je vindt hier een veelheid aan gespecialiseerde winkels met een origineel aanbod en gezellige horecagelegenheden. Beide straten bevinden zich in de binnenstad op een steenworpafstand van de Marinitoren, nabij de Grote Markt en de Vismarkt.