Een vroege ochtend

De lucht

Lichtgrijs gespreid

Aan de horizon

Welt langzaam de zon

 

Geen enkel geluid

Verstoord dit vroege uur

Dauwdruppels

Versieren de takken

Met kleine diamantjes

De kracht van stilte

Op landgoed de Braak vind je complete stilte in het bos. Zeven dagen per week het hele jaar door. Niet altijd dezelfde soort stilte, dat is het mooie. In het voorjaar ‘verstoort’ door klepperende ooievaars die net zijn aangekomen uit Afrika. Vanuit hun oude vertrouwde nest, hoog op een paal, roepen ze elkaar toe, blij om thuis te zijn.

...ooievaarsnest...

Bij het opkomen van de zon blaffende reeën en schitterende serenades van vogels. Gewekt worden door het getik van een specht op het dak. Overdag door diezelfde groene specht uitgelachen worden terwijl je op de vlonder zit te lezen. “Raar beest”, denk je nog. In de tuin persoonlijk ‘bewaakt’ worden door vier buizerds die in de warme luchtstroom zeilen over het weiland waar je de lakenvelders grazend hoort genieten van het verse gras.

...de lakenvelders...

 ’s Avonds volgt een roep van de bosuil, eerst dichtbij en dan verder weg. In mei zijn daar de jonge bosuiltjes; van opwinding schreeuwend, krijgen ze vliegles en vliegen hun eerste rondjes over het weiland. Vleermuizen in verschillende soorten die na hun winterslaap geruisloos over de vijvers en rond het dak vliegen. Op welk moment ook, heerlijk dolen door de dwaaltuin of genieten van de zon op het zonnelaantje. Kortom thuiskomen van zonsondergang tot zonsopgang in je ‘eigen’ stiltedomein.

...boswachtershuis...
aquarellen gemaakt door Wietske Jonker-ter Veld