heden
heden
verleden
hangbrug
de hangbrug

Heden en verleden

Als je vroeger rijk was, dan kon je rentenieren. En als je heel rijk was, dan richtte je een landgoed in. Zo ontstond bij Eelde-Paterswolde een uitgestrekte gordel aan landgoederen waarvan landgoed De Braak onderdeel van is. Een idyllisch landgoed met vele kronkelende paden en romantische doorkijkjes.

Het bosgedeelte op landgoed De Braak bezit een intiem karakter met smalle paadjes die door het dichte bos slingeren. De vele paadjes en doorzichten over vijvers en gazons zorgen ervoor dat de betrekkelijke kleine oppervlakte van het park optimaal wordt benut. Een heerlijk park om in te wandelen.

plattegrond landgoed De Braak

Omgeven door een rijke historie

Landgoed De Braak is in 1825 aangelegd door de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard. Hij heeft als één van de eersten in het begin van de 19e eeuw in het noorden tal van parken en buitenplaatsen in Engelse landschapsstijl aangelegd. Roodbaard heeft het park ontworpen met kronkelige vijverpartijen met veel lussen en daartussen schiereilandjes. De uit de vijvers vrijkomende grond is gebruikt voor heuvels vanaf waar je als wandelaar fraaie uitzichten hebt. Midden over het park stroomt de Leijenloop.

Historische buitenplaats

Landgoed De Braak is een historische buitenplaats, hieronder wordt verstaan een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met het omliggende park. Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen een waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is De Braak is van algemeen cultuurhistorisch belang omdat een 19e -eeuws landschapspark van ruim 30 hectare voor de provincie Drenthe zeldzaam is en omdat het een relatief gaaf bewaard Roodbaard-park betreft met grote architectonische kwaliteiten, ondanks het feit dat het landhuis niet meer aanwezig is.

huis De Braeke

Historische buitenplaats De Braak bestond al rond 1700, het was toen in eigendom van luitenant E.F. ter Voet van Schelfhorst, die getrouwd was met Fraulein Von Braake. Zij heeft wellicht haar naam aan het landgoed gegeven. Als andere mogelijkheid voor de naam wordt genoemd dat De Braak afgeleid zou zijn van broek; laag drassig land. Tussen de twee vijvers heeft een landhuis (huis De Braeke) gestaan dat voorzien was van een torentje. Het huis raakte onbewoond en werd in 1896 gesloopt. Delen van het landhuis werden in 1916 gebruikt bij de verbouwing van de huidige woning op De Braak.

Tot eind vorige eeuw woonde in het witte huis op De Braak de boswachter met zijn gezin. Natuurmonumenten verkocht het pand aan de huidige eigenaren. Zij zijn in het voormalige kantoor van de boswachter eerst met een bed & breakfast begonnen. Nu hebben ze de voormalige werkschuur van de bosarbeiders verbouwd tot een luxe boshuis, een vakantiehuisje met eigen ingang.

voormalig boswachterswoning
boshuis