Bed & Breakfast in Eelde-Paterswolde op Landgoed de Braak

het park

Het huidige park is in 1825 aangelegd in opdracht van Abraham Hesseling door de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard. Hij heeft als een van de eersten in het begin van de 19e eeuw in het Noorden tal van parken en buitenplaatsen in Engelse landschapsstijl aangelegd.

In De Braak zijn kronkelige vijverpartijen aangelegd met veel lussen en daartussen schiereilandjes. De uit de vijvers vrijkomende grond is opgeworpen tot heuvels van waar je als wandelaar fraaie uitzichten hebt. Het bosgedeelte bezit een intiem karakter met smalle paadjes die door het dichte bos slingeren. De vele paadjes en doorzichten over vijvers en gazons zorgen ervoor dat de betrekkelijke kleine oppervlakte van het park optimaal wordt benut.

In de holten van de laanbomen huizen zeldzame kolonies van diverse soorten vleermuizen. Reigers en roeken bouwen hun nesten aan de randen van het bos. Karakteristiek is de voorjaarsflora. Diverse bolgewasjes, als sneeuwklokjes, narcissen en winterakonieten, geven bos en berm fleur als er nog geen blad aan de bomen zit.

Tussen de twee vijvers heeft een landhuis gestaan dat voorzien was van een torentje. Het huis raakte echter onbewoond en werd in 1890 gesloopt. Delen van het landhuis werden in 1916 gebruikt bij de verbouwing van B&B De Braak.

Landgoed De Braak
Hoofdweg 268
9765 CM Paterswolde
087-8768548
Mailadres Landgoed de Braak