Bed & Breakfast in Eelde-Paterswolde op Landgoed de Braak

de poort

De poort is gebouwd in neorenaissance stijl in 1856. De beide pylonen van de poort worden bekroond door zogenaamde knobbelvazen die op klassieke kapitelen staan. Aan de onderkant zijn de kapitelen versierd met zogenaamde druppels. De van bakstenen opgetrokken pylonen zijn geleed door twee lichtgeschilderde banden, de zogenaamde speklagen, die door hun bolle vorm ook wel kussens worden genoemd.

De voet van de pylonen is van natuursteen vervaardigd. Hierin zitten twee gaten waarin vroeger smeedijzeren boogstangen bevestigd waren. Die moesten ervoor zorgen dat de in- en uitrijdende rijtuigen de steen niet beschadigden. In het smeedijzeren hek zit een deur, de klinket. Door deze deur ging het publiek in vroeger jaren landgoed De Braak binnen en kocht dan in een hokje achter de poort een toegangsbewijs voor tien cent.

De Braak was jarenlang het enige natuurmonument met een portier. De opbrengst van de entreegelden kwam ten goede aan het kinderziekenhuis W.A. Scholten in Groningen en aan de armen van de gemeente Eelde.

 

Landgoed De Braak
Hoofdweg 268
9765 CM Paterswolde
087-8768548
Mailadres Landgoed de Braak